Manuaalinen lymfaterapia on hellävaraista käsin tehtävää hoitoa, joka poistaa turvotusta, rentouttaa ja lievittää kipua. Hoito kohdistuu ihoon ja ihonalaiseen kudokseen, jolloin imuneste eli lymfa siirtyy tehokkaasti pois kudoksesta ja turvotus vähenee.

 

Pelkästään manuaalinen hoito ei riitä pitämään turvotusta poissa, mikäli turvotus on luonteeltaan pysyvämpää ja imusuonisto on vahingoittunut. Imusuoniston vaurioituminen johtuu yleisimmin imusolmukkeiden poistosta ja sädehoidosta esimerkiksi rintasyöpäleikkauksen jälkeen, laajoista imusuonistoa vahingoittaneista muista leikkauksista, vammoista tai toistuneista infektioista (yleisin ruusu l. erysipelas). Tällöin tarvitaan manuaalisen hoidon lisäksi kompressio- eli painehoitoa, jota toteutetaan sidoksin tai lääkinnällisten hoitohihojen ja -sukkien avulla hoidettavasta alueesta riippuen.

 

Myös liikunta ja liikehoito ovat osa turvotuksen hoitoa, sillä oikealla tavalla lihaksia aktivoimalla myös imusuoniston toiminta vilkastuu. Lisäksi turvotusalueen ihonhoito on tärkeää, sillä turvotus heikentää ihon kuntoa turvotusalueella ja ihon infektioherkkyys kasvaa. Lymfahoitoa voidaan täydentää esimerkiksi kinesioteippauksin sekä LymphaTouch®-laitehoidolla.

Milloin lymfaterapiaan?
  • turvotus (mm. syöpäleikkauksen, muun leikkauksen tai trauman jälkeen, laskimovajaatoiminnasta johtuva turvotus, raskauden aikainen turvotus, lihasheikkoudesta johtuva turvotus esim. neurologisissa sairauksissa)

  • laskimovajaatoiminnasta johtuva säärihaava 

  • nivelreuman oireet

  • hermokudoksen ärsytystilat ja kipu

  • fibromyalgia

  • lipödeema

Lymfaterapia